Onderduik-meisje van Ferwert:
De herdenking en bevrijding van de 2e wereldoorlog is wat stilletjes aan ons voorbij gegaan. Hieronder een verhaal over een Joods meisje dat tijdens de oorlog zat ondergedoken in Ferwert. Een verhaal dat prima past bij de “bevrijdingswandeling” zoals die door DBFH is uitgezet in Ferwert.

Vele jaren zijn wij (Anneke en Aldert de Boer, Kleasterwei) mantelzorger geweest van een alleenstaande vrouw, woonachtig hier in Ferwert: Saapke van der Heide en zij was enigst kind van Wieger en Anne van der Heide. Dit gezin woonde ten tijde van de oorlog in “it Klaailân”. Toen Saapke haar moeder overleed en zij alleen kwam te staan, had ze hulp nodig op haar verdere levenspad.
Saapke had geen naaste familie meer toen ze kwam te overlijden en zo kwamen wij in het bezit van een doosje met familie-foto’s. En tussen al die oude kiekjes zaten er ook een aantal van een Joods meisje dat ondergedoken had gezeten in “it Klaailân” bij Wieger en Anne van der Heide. Wij wisten van dat “onderduik-meisje”; gedurende de oorlog in Ferwert ondergedoken onder de naam Truus Hofman.
De werkelijke naam van dit meisje was Edith Ginsberg en voor zover wij wisten was Edith gestorven.
Toen er begin van dit jaar veel aandacht was voor “de terugkeer van Joodse kinderen” werden we nieuwsgierig en hebben de oude kiekjes uit de oude doos gehaald. Op de achterkant van een aantal foto’s stond soms een naam en/of jaartal. Met die gegevens zijn we op zoek gegaan naar mogelijke familie; het werd een lastige maar ook interessante digitale zoektocht. Na veel “omzwervingen” kwamen we terecht in Sydney (Australië) bij Toni Rose Hecker en dat, zo bleek later was een dochter van Edith Ginsberg het Joodse onderduik-meisje van Ferwert. Via haar kwamen we in contact met Hermann Hecker en dat bleek de man van Edith te zijn.

In de eerste mail die wij ontvingen stond vermeld: “Edith is my wife and she is still alive”.
De zoektocht was voltooid, we hadden gevonden waar we naar op zoek waren! Sterker nog, we dachten dat Edith was overleden, maar dat bleek niet het geval!
Edith en Hermann Hecker wonen in Florida, USA. Hij is 92 jaar oud en zij is 88 jaar. Ze hebben twee kinderen, de genoemde dochter Toni Rose en een zoon, Arthur.

We hebben intussen al weer enkele maanden veelvuldig mailcontact met Hermann Hecker. De gezondheid van zijn vrouw Edith is “kwetsbaar”. Eén keer hebben we gebeld met Florida en een leuk gesprek gehad met Edith. Via de mails weten we intussen meer van dit Joodse onderduik-meisje. Ze heeft eerst in Amsterdam ondergedoken gezeten, is enkele malen ternauwernood ontsnapt aan deportatie, de grote stad ontvlucht en in Ferwert terecht gekomen. Haar ouders en broertje zaten ondergedoken in Limburg, maar zijn even voor het einde van de oorlog alsnog weggevoerd en hebben “Auschwitz” niet overleefd.

Na de oorlog is Edith als verpleegster werkzaam geweest in het leger van de nog te vormen staat Israël. Daar heeft ze haar man leren kennen en samen zijn ze naar de Verenigde Staten gegaan en zijn daar getrouwd.
Nu, 75 jaar later, wonen ze in Lake Worth, Florida en is er weer contact met Ferwert.

onderduiker
Het huis in “it Klaailân” waar Edith zat ondergedoken bij Wieger en Anne van der Heide. Het huis stond aan de Molenlaan, even voorbij de boerderij van de Boersma’s.
0
0
0
s2smodern