Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Kunst in de kerk: Gryt Nicolay en Pieter Lambrechtsen

Van 17 augustus 2024 11:00 tot 17 augustus 2024 16:00
Categorieën: Agenda
Gezien: 91

Pieter Lambrechtsen (Haarlem 1948) is van Nederlands-Schotse komaf en groeide op tussen twee culturen. Aanvankelijk gericht op techniek koos hij voor een studie architectuur in Delft. Echter het theater trok en hij stapte over naar een theateropleiding in Londen. Pieter werkte als acteur en vertaler. In 2001 startte hij met tekenen en schilderen. Hij kreeg les van kunstenaars Pieter Kooistra en Gea Zwart en volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie De Leeuwen Burgh in Amsterdam. In 2017 verhuisde Pieter naar het Noorden en kwam terecht aan de Friese waddenkust in Ljussens (Lioessens). Hij vervolgde zijn lessen bij Hetty Combs in Dokkum. Via haar kwam hij in aanraking met de stichting Oerbosk fan de Takomst. Pieter werkt daarbinnen aan diverse Land Art-projecten. Zowel hierin als in zijn schilderwerk volgt hij zijn intuïtie. De focus ligt daarbij op de zoektocht naar diepere betekenissen en verbindingen.

“Een verbeelding van het denken: van steen tot beeld”. Gryt Nicolay kon niet stil zitten na haar pensionering na een werkzaam leven in de zorg waarvan de laatste jaren in Stiens als wijkverpleegkundige. Gryt voelde haar nog te actief voor de thee-, lees- of kaartclubjes. Bij toeval volgde zij een cursus beeldhouwen bij Margot Tubben en daarna een cursus bij Herma Bovenkerk. Toen kwam de verbeelding aan de macht. Haar zorgzame handen aan het bed werden creatieve handen om een steen. Gryt weet nog precies wat haar de eerste keer beviel. “Dat was het onverwachte vormgeven aan een ruw brok steen. Eerst beitelen, hameren, schuren en slijpen en dan de verandering; steen wordt beeld. Het ontstaat onder je handen als verbeelding van je denken. Daarna de bijna rituele beeldwassing met nog een verassing. Het beeld, jouw geesteskind, gaat pronken met onverwachte kleuren. Je bent zo trots als een pauw”.

 

Op diezelfde zaterdagen is het ook mogelijk aan een rondleiding deel te nemen door de historische kern van Ferwert. Startijd hiervan is 14:00 uur vanaf het Vrijhof. Een groep enthousiaste vrijwilligers zal bij toerbeurt een rondleiding van ca. 1 uur verzorgen op en rondom het Vrijhof voor toeristen en belangstellenden. Was u altijd al nieuwsgierig naar de rijke historie van Ferwert? De gidsen weten veel over de geschiedenis te vertellen; zo ook boeiende verhalen en leuke anekdotes die u vast nog niet kent! Voor meer nieuws hierover verwijzen wij u naar de website ferwertonline.nl, Facebook en Instagram. Vooraf en nadien kunt u in het kader van Tsjerkepaad de Sint Martinuskerk bezoeken en elke veertien dagen het werk van andere kunstenaars bewonderen.