Aan mij nu de beurt om als oud-Ferwerter een stukje te schrijven. Ik ben Harold Bontekoe, 40 jaar en woon in Haskerdijken, een klein dorpje net boven Heerenveen.

In de jaren 70 zijn mijn ouders, Taeke Bontekoe en Jannie Swart, vanuit Ferwert in Nieuwegein gaan wonen omdat mijn vader daar een baan kreeg. In 1975 ben ik daar geboren en heb daar tot mijn 7e jaar gewoond. We zijn toen verhuisd naar Leeuwarden en daar heb ik drie jaar gewoond.
In 1985 ben ik in Ferwert komen wonen. Mijn ouders hadden een nieuwbouwwoning gekocht op De Broll. Dit waren toen de eerste huizen die daar werden gebouwd. Bij het begin van het nieuwe schooljaar, was de woning nog niet opgeleverd, dus de eerste weken hebben mijn zus Annette en ik toen nog bij pake en beppe Swart aan de Camminghastrjitte ‘gewoond’. Erg gezellig vond ik dat.Bontekoe1

Tot mijn tiende heb ik altijd Nederlands met mijn ouders gesproken. Onderling spraken ze wel Fries met elkaar en met de familie, dus van het Fries kregen we veel mee. Eenmaal wonend in Ferwert, duurde het ook niet lang of ik sprak gewoon Fries.

Na de basisschool, ging ik in 1987 naar CSG Oostergo in Dokkum (nu Dockinga College). In 1993 heb ik mijn HAVO-diploma gehaald en daarna ben ik aan de NHL gaan studeren, studie Bedrijfskundige Informatica. In die tijd voetbalde ik ook nog op redelijk hoog niveau bij Broekster Boys en dit kreeg nog wel eens voorrang op mijn studie. Door hard te werken heb ik toch in vier jaar mijn opleiding voltooid en in die tijd belden werkgevers nog op om te komen solliciteren. Zo werd ik gebeld door iemand van IT-bedrijf Centric, maar op dat moment was ik nog aan het werk bij Sietse Braaksma in de tulpen. Hier heb ik heel veel jaren (vooral zomers) met plezier een vakantiebaan gehad. Centric heb ik later teruggebeld en na een sollicitatiegesprek heb ik daar mijn eerste baan gekregen.

Bontekoe2

Voor deze baan ben ik verhuisd naar Nieuwegein; weer terug naar mijn geboorteplaats dus. Het eerste jaar ging ik nog elk weekend naar Ferwert en voetbalde ik bij Wardy in het eerste. Na twee jaar Nieuwegein wilde ik weer terug naar het noorden (ik was al die files zat) en ben met mijn toenmalige vriendin verhuisd naar Heerenveen.

In de jaren erna heb ik grote reizen gemaakt naar o.a. Costa Rica, Maleisië en Nieuw Zeeland. Mooie landen met een prachtige natuur. Vooral van Nieuw Zeeland heb ik erg genoten. De natuur is daar zo afwisselend en mooi! Mocht ik ooit gaan emigreren, dan wordt het daar naar toe.

In 2006 is mijn zoon Jelte geboren en in 2008 dochter Marrit. Inmiddels dus ook alweer 9 en 7 jaar. Jelte voetbalt bij Heerenveen in de E-tjes en Marrit zit op paardrijden. Heerlijk om te zien hoeveel plezier ze hier bij hebben.Bontekoe3

Na ruim tien jaar voor Centric iedere dag naar het midden van het land te hebben gereisd om te werken bij klanten, vond ik het tijd voor wat anders. Ik vertrok altijd vroeg van huis en was altijd laat weer thuis, waardoor ik de kinderen te weinig zag door de weeks. Eind 2010 heb ik toen een baan gevonden in Heerenveen bij Accell IT Services. Dit is een dienstverlenend IT-bedrijf voor o.a. de Nederlandse fietsmerken Batavus, Sparta en KOGA. Voor deze en ook nog enkele buitenlandse merken maak in allerlei soorten rapportages en geef ik IT-trainingen. Periodiek breng ik ook bezoeken aan buitenlandse bedrijven. Erg leuk en afwisselend.

Drie jaar geleden ben ik gescheiden en heb nu bijna twee jaar een relatie met Nienke. Nienke heeft ook twee kinderen en we kennen elkaar van de lagere school in Leeuwarden. Via Facebook zijn we na 28 jaar weer met elkaar in contact gekomen. In de zomervakanties kamperen we met z’n allen en dat is erg gezellig.

Op dit moment ben ik druk bezig met het opknappen van mijn huis in Haskerdijken. In het voorjaar wil ik mijn huis te koop zetten en gaan uitkijken naar een woning in Heerenveen. De kinderen gaan daar naar school en ik heb zowel mijn werk als sport daar. Ik voetbal bij Heerenveense Boys en ben nog altijd enorm fanatiek.

Bontekoe4

Als ik alles nog eens teruglees, merk ik dat er veel is gebeurd sinds mijn vertrek uit Ferwert. Meerdere keren verhuisd, grote reizen gemaakt, kinderen gekregen. Ik ben ook nog altijd blij dat ik terug ben gegaan naar Fryslân, want hier voel ik me toch echt thuis.


Harold Bontekoe