Roel den Dulk en Fred van der Zwet uit Ferwert hebben in de afgelopen decennia een omvangrijke verzameling grafische kerstgroepen opgebouwd. Dit zijn oude en nieuwe bouwplaten van kerstgroepen, kartonnen uitvouwstallen, pop-up-kerstboeken en uitklapkaarten van kerststallen uit veel verschillende landen. Een jaar geleden werden zij uitgenodigd om een selectie uit hun verzameling te exposeren in Museum Dokkum, maar helaas moest het museum toen, kort na de opening van de expositie, vanwege corona sluiten.

De mannen zijn dan ook heel blij dat het museum heeft besloten hen dit jaar opnieuw te vragen een expositie te verzorgen. Het resultaat is nog mooier en uitgebreider dan vorig jaar. Een selectie van ruim 200 verrassende, fleurige, bijzondere, soms humoristische, vaak sfeervolle en een enkele keer kitscherige exemplaren wordt tot en met 8 januari geëxposeerd. De tentoonstelling toont de diversiteit van de bijzondere verzameling.

Fred en Roel waren jarenlang bezig met het ontwikkelen, verder uitbouwen en exposeren van hun kerstdiorama, beter bekend als de “Grootste kerststal van Europa”. Begin 2019 hebben zij dit omvangrijke project echter verkocht aan Museumpark Orientalis bij Nijmegen, nadat daar bij hun laatste expositie zo’n 35.000 bezoekers op het diorama afkwamen. Hierna kregen de mannen uit Ferwert de tijd om uit hun omvangrijke verzameling grafische kerstgroepen een selectie van de meest in het oog springende grafische kerststallen te selecteren, in elkaar te zetten of in te lijsten.

De kartonnen kerstgroepen zijn afkomstig uit 19e en 20e eeuw uit veel verschillende landen De oudste komen uit ca.1825 toen een Duitse uitgever op het idee om een van een oud schilderij nageëtste afbeelding van de Heilige Familie op stevig papier te drukken om als uit te knippen kerstgroep op de markt te brengen voor de gezinnen die zich geen andere kerstgroep konden permitteren. Daarmee ontstond een gebruik dat tot op de dag van vandaag met name in Tsjechië nog voortleeft. Roel en Fred hebben dan ook een selectie van kerststalbouwplaten uit Tsjechië gemaakt die tijdens de expositie in de museumwinkel te koop zijn.

Voor openingstijden en toegangskaarten zie: www.museumdokkum.nl

qrf

Bron: ingekomen stuk
0
0
0
s2smodern