Les Clochards: beatband uit Ferwert
Durk de Boer, Durk van der Meer, Bote Bouma, Gerrit Boersma en Harm van der Meer.
Enige tijd geleden stond er een mooie foto van de Ferwerter band Les Clochards, op de Facebooksite van ‘Oud-Ferwert’. Voor veel (oud-) Ferwerters, van zeg maar 65 jaar en ouder, roept deze foto warme en nostalgische herinneringen op. Gys Lettinga en ik (Pyt Nauta) raakten er ook over in gesprek. Een hele hoop ‘wist noch wol’ verhalen borrelden op, ook al waren wij noch erg jong toen de band, in 1964, werd opgericht. We kenden natuurlijk alle bandleden nog: Harm en Durk van der Meer, Durk de Boer, Gerrit Boersma en Bote Bouma. Harm speelde basgitaar, broer Durk slaggitaar, Durk de B zorgde voor de solo’s op gitaar, Gerrit Boersma was de zanger en speelde mondharmonica. Tenslotte was er Bote Bouma, hij was de drummer van de band.
We konden ons ook nog een nummer herinneren dat door deze rockers met verve werd gebracht, het nummer Gloria van Them. Iedere keer wanneer dit mooie nummer nu nog door de ether knalt gaan onze herinneringen uit naar ‘onze’ band Les Clochards! Op zaterdagmiddag werd er gerepeteerd in één van de twee lokalen van de oude openbare school, daar waar nu het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis is. Staande op onze fietsen, hangend tegen de brede vensterbanken konden we de verrichtingen van deze lokale muziekhelden bijwonen. Ook herinneren we ons een optreden van de band in de zwarte aardappelloods van Sterk aan het spoor. We waren veel te jong om naar binnen te mogen maar om het hoekje gluren bleek mogelijk. Het is bijzonder dat we nog zoveel herinneringen konden oproepen, het moet dus veel indruk op ons hebben gemaakt.
We wisten nog best veel maar al pratende rezen er ook veel vragen. Wie had de band eigenlijk opgericht? Hoe kwamen ze aan de naam? Hoe lang hebben ze bestaan? Bespeelden de jongens al een instrument toen het plan voor een band werd opgevat? Waar werd opgetreden, wat leverde het op en was er toen ook al sprake van Groupies? Gys vond dat we dit moesten gaan onderzoeken en dat we dit ook moesten vastleggen, immers dit is ook een interessant stukje geschiedenis van ons roemrijke dorp! Twee clochards wonen nog steeds in Ferwert, Durk van de Meer en Bote Bouma. Kort na ons voornemen om eens in gesprek te gaan met Bote of Durk, trof ik (Pyt) Bote tijdens een kuier door Ferwert. Bote reageerde meteen enthousiast toen uit de doeken werd gedaan wat ons plan was. ‘Jawis, moat altyd wurde’, was zijn spontane reactie. Hij vertelde er meteen bij dat er weinig foto’s en andere tastbare stukken bewaard zijn gebleven. Gelukkig zijn er nog wel de verhalen en de belevenissen. Na het gesprek met Bote leverde een bezoek aan Durk ook nog vele mooie verhalen en anekdotes op. Helaas mogen we niet alles publiceren….
Wanneer we met Bote rond de keukentafel zitten blijkt dat hij toch nog wat foto’s heeft gevonden en een dag later mailt hij nog meer materiaal. Een aantal van deze afbeeldingen staan in dit verslag. De leden van Les Clochards waren al lang vrienden van elkaar zo blijkt. In het begin van de 60-er jaren verandert er veel in de wereld. Jongeren beginnen zich te roeren en kiezen hun eigen muziek. The Beatles en The Rolling Stones zijn in korte tijd beroemd geworden met hun op blues en rock and roll gebaseerde muziek. De teksten van de nummers die worden geschreven, de haardracht van de bandleden, de kleren die ze dragen, het brengt ouders en opvoeders in verlegenheid. Maar, deze bands vallen zeer in de smaak bij de jongere generatie en overal beginnen jongeren met een ‘beatband’. Niet alleen in de grote steden dus, maar ook onze vrienden uit Ferwert raken besmet met dit virus. De jongens, de meesten zo rond 18 jaar, steken de koppen bij elkaar en besluiten een band op te richten, dit zal rond 1964 zijn geweest.
Twee clochards wonen nog steeds in Ferwert, Durk van de Meer en Bote Bouma. Pyt trof Bote tijdens een kuier door Ferwert en Bote reageerde meteen enthousiast toen uit de doeken werd gedaan wat ons plan was. 'Jawis, moat altyd wurde!'
Er is wel een klein probleem, behalve Bote bespeelt er niemand een instrument… Natuurlijk is dit op te lossen en de mannen gaan op gitaarles naar Leeuwarden, dit een jaar lang. Dan zijn de fabulous- five er klaar voor. Bote heeft dan al veel ervaring opgedaan als drummer bij een gezelschap dat met name optreedt bij bruiloften en partijen. Hij meent zich te herinneren dat de naam van dit gezelschap ‘de WIBO’s luidde. Dit zou de afkorting van Wieger Bouma, de vader van Bote, kunnen zijn maar zeker is dit niet. Dit gezelschap zorgde voor een gevarieerd programma tijdens feestelijke gelegenheden. Wieger Bouma en Jilles Postma speelden op de accordeon (Jilles ook nog saxofoon), de zusje Kingma (Tsjitske en Hillie), zongen en speelden gitaar. Johannes de Ruiter en Willem Vis deden sketches. Jan de Ruiter speelde accordeon net als Pietsje, de zus van Bote. Het grote gezelschap werd vervoerd in de laadbak van de vrachtauto van de Fa de Ruiter.
-
Bote Bouma
-
Jilles Postma en Wieger Bouma
-
Willem Vis en Johannes de Ruiter
-
Hillie en Tsjitske Kingma
De oude openbare school diende als oefenruimte
De band begint met oefenen. Een echte versterker is er niet, dus men moet het doen met de versterking via lampradio’s en Lútzen Buursma helpt hierbij. Het enthousiasme is er echter niet minder om. Een oefenruimte wordt gevonden in de eerder genoemde oude openbare school. Deze ruimte wordt gedeeld met het muziekkorps en de drumband. In het andere lokaal is dan de ouderensoos gevestigd. Wanneer er optredens komen wordt er een busje van Chris van der Weij uit Blije gehuurd. Bote heeft een rijbewijs dus hij is meestal de chauffeur. Er is ook een platenspeler gekocht en platen natuurlijk. Door goed naar de platen te luisteren worden de nummers ingeoefend. Bote kan zich herinneren dat hij thuis naar de uitgekozen muziek luisterde en zijn drumpartij op deze wijze instudeerde. Toen er wat geld was gespaard kon er een heuse versterker worden gekocht.
Tijd voor het eerste optreden. De bovenzaal van een café in Stiens wordt gehuurd. De entree is voor de clochards, de drankomzet is voor de kastelein. Er zijn dan ongeveer 10 nummers ingestudeerd met als gevolg dat de nummers regelmatig voorbijkomen op deze avond. De jongens hadden de truc bedacht door te zeggen dat er een verzoeknummer was aangevraagd, het beperkte repertoire kon zo worden gemaskeerd. Ook in de pauze zorgde men voor muziek. De eerder genoemde platenspeler werd aangesloten op de versterker en zorgde zo voor veel vertier. Het is niet helemaal duidelijk wie de naam ‘Les Clochards’ heeft bedacht, maar de mannen waren allemaal wel als zwervers gekleed tijdens hun optredens. Na dit succesvolle begin kon de band op meerdere plaatsen komen spelen. Het werd tevens tijd voor een manager, dit werd vriend en dorpsgenoot Rienk van Hijum. Rienk bedacht een mooi en lucratief plan.
De loods van Berg in Marrum kon worden gehuurd. De entreegelden en de drankomzet kon dan door de jongens zelf worden geïnd. Om een vergunning te krijgen voor een dergelijk evenement bleek echter nog niet zo makkelijk te zijn. Manager Rienk ging bijna iedere dag zeuren bij dorpsagent Krijger om toestemming te krijgen. Dit had uiteindelijk resultaat. Rienk kreeg de vergunning maar er mocht geen alcohol worden geschonken. Of dit in de praktijk ook zo is gegaan is niet bekend maar het optreden was een groot succes, ook financieel. Er werd zoveel verdiend dat er nieuwe spullen konden worden gekocht. Na het optreden in deze loods moest er, op zondag, worden schoongemaakt en volgens Bote was dit meer een soort afterparty. Goed geluimd gingen de vrienden, verkleed als zwervers, naar Wierum waar de vriendinnen van Harm en Bote woonden bij hun ouders. ‘Dêr makken we in minne beurt’, vertelde onze drummer.
Voor de optocht van het dorpsfeest maakte het stel een versierde wagen in de nieuwe loods van Hoogland. Gezien de vele decibels en de muziekkeuze hadden veel (oudere) dorpsbewoners en commissieleden hier de nodige moeite mee. Het compromis werd gesloten dat de Les Clochards als laatste wagen zou mogen aansluiten.
De jongens gingen natuurlijk ook optreden in eigen dorp. Nadat een optreden in de loods van Sterk zeer succesvol was geweest ontstond er enige reboelje. De band ontving maar weinig geld en dit zou hen een volgende keer niet weer overkomen. Er werd afgesproken dat er een volgende keer een extra bedrag zou volgen. Het optreden volgde maar het extra geld niet. Nadat de mannen onder het genot van enige consumpties de frustraties lieten oplopen werd besloten het geld op te halen bij de betreffende commissie. Er ontstond een dreigende sfeer. Het betreffende commissielid maakte duidelijk dat het afgesproken bedrag wel degelijk door de penningmeester zou zijn gebracht. Waarschijnlijk had deze een andere bestemming voor het bedrag gevonden. Later is dit wel rechtgetrokken.
Natuurlijk waren onze stoere zwervers ook populair bij de meiden, het bandleven is immers ook seks-drugs en rock and roll…
Met de populariteit van de band nam ook het aantal optredens toe. In Dokkum, in café de Veehandel, werd er een week lang iedere avond opgetreden. Bekende nummers die men speelde waren o.a: I can’t get no satisfaction, Little Red Rooster en Paint it black van de Stones. Natuurlijk mocht de grote toenmalige hit, A whiter Shade of Pale, van Procul Harum niet ontbreken. Er zijn zelfs plannen geweest om gedurende een maand lang iedere avond Ameland onveilig te maken door daar op te treden. Waarom dit uiteindelijk niet is doorgegaan is niet meer te achterhalen maar het zou er mee te maken kunnen hebben dat Durk van de Meer naar zee ging en dat Bote in dienst moest.
Natuurlijk waren onze stoere zwervers ook populair bij de meiden, het bandleven is immers ook seks-drugs en rock and roll… Bote en Harm hebben toen hun partner getroffen bij een optreden. Maar over het gedrag van de bandleden laat Bote zich verder niet uit. Het lijkt of zijn geheugen hem in de steek heeft gelaten. Wel herinnert hij zich het verhaal van de toen bekende Ferwerter en zeeman Eelke Jongsma. Eelke wilde ook graag een keer mee met een optreden en bood aan om in Holwert een eerste tussenstap in het café te houden en de kosten voor zijn rekening te nemen. Dit was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Na dit intermezzo volgde het succesvolle optreden in Hantum. Echter, na het optreden en het opruimen was Eelke in geen velden of wegen te bekennen. Net op het moment dat de clochards in het busje wilde stappen kwam Eelke vloeken en scheldend aangelopen. De vader van het meisje dat hij had thuisgebracht had hem met een klomp flink geraakt!
De jongens van de band waren natuurlijk ook vrienden van elkaar en gingen samen op vakantie. Ameland was een mooie bestemming en dichtbij. Het verdiende geld van de optredens ging mee en ook de gitaren. Natuurlijk was de bedrijfskleding ook gepakt en zo kon het zijn dat een enkele clochard bij een temperatuur van ruim 30 graden in zijn bontmantel naar het strand ging. Een band heeft natuurlijk een image hoog te houden is het niet? Midden op de weg in Nes werd er opgetreden totdat de politie meende de feestvreugde te moeten bederven. De vakantievreugde duurde overigens aanmerkelijk korter dan de geplande week. Na 4 dagen was al het geld op! Durk en Rienk hebben het verblijf nog enkele dagen kunnen verlengen door hun bromfiets in te zetten als taxi.
Durk en Harm met fans Aebele Teitsma en Nanne Jonkman, vakantie op Ameland
Na ongeveer twee jaar te hebben bestaan is er een einde gekomen aan deze roemruchte band. Waarom het is geëindigd? Het zal een samenloop van omstandigheden zijn geweest. De jongens werden ouder, kregen (ander) werk, verkering en toen hield het gewoon op. Wat blijft zijn de mooie herinneringen aan deze eerste echte beatband uit Ferwert!
Bote drumt niet meer, Durk van der Meer heeft net weer een gitaar gekocht en is weer aan het oefenen. Waarschijnlijk zit hij zachtjes mee te zingen: G-L-O-R-I-A………. GLORIA!
Gys Lettinga en Pyt Nauta
Met dank aan Bote Bouma en Durk van der Meer
Oproep: wie heeft er nog meer anekdotes, informatie en/of foto’s over de Les Clochards? Graag sturen naar