Alles grijs, bruin, grauw en geen vlokje sneeuw te zien.

Om toch maar wat in winterse sferen te komen dan maar wat vogels met een naam van winters karakter. In het dorp zie ik regelmatig op diverse plekken de IJsvogel. Die hebben mazzel met het huidige weer want zodra het begint te vriezen redt hij/zij het niet. Met een dikke vorstperiode sneuvelen er diverse IJsvogeltjes. De laatste jaren doen ze het dan ook goed in het broedseizoen. 

Vandaag kwam ik er twee tegen met en winterse naam: De IJsgors en de Sneeuwgors. In het dorp zal je ze niet zo gauw tegenkomen maar wel Ferwert Buitendijks. Beide met een dikke snavel geschikt voor hun favoriete voedsel: Zaden.
Momenteel is ons eigen clubje roofvogels uitgebreid met familie uit het hoge moorden. Zo ook de Buizerd. Je ziet ze veel langs de wegen op een paal of andere verhoging wachtend op hun kansje voor iets lekkers. Naast een muisje op zijn tijd zijn het echte aaseters. Eigenlijk zijn het onze gieren want ze ruimen heel wat dode dieren en vogels op. Wist je trouwens dat er wel 7 verschillende variaties aan Buizerd zijn. Hiermee bedoel ik 7 verschillende verenkleden van heel licht tot heel donkerbruin. Dit heeft overigens niets te maken met het feit dat ze bijvoorbeeld uit Scandinavië komen. In de omgeving van Lichtaard broedt bijvoorbeeld al jaren een heel licht exemplaar.
Tot slot nog maar even en plaatje van en echte wintergast die we heel soms ook hier in Ferwert tegenkomen. De Pestvogel. De fryske naam klinkt heel wat vriendelijker: Sidesturt.

febr2018 1

febr2018 2

febr2018 3

febr2018 4

febr2018 5

febr2018 6

febr2018 7

febr2018 8

febr2018 9

Henk Hiemstra, februai 2018