Zo het broedseizoen zit er op en dat is te merken.

Het wordt stiller in het dorp, op een enkele zingende merel, roodborst en winterkoninkje na. Veel vogels waaronder de gierzwaluwen zijn alweer vertrokken naar het zuiden en een enkele boerenzwaluw doet nog pogingen zich op te vetten. De gaaien zoeken hun wintervoorraad eikeltjes bij elkaar en verstoppen deze. De eerste doortrekkers arriveren in Ferwert zoals de bonte vliegenvanger. Er is gelukkig nog wel genoeg te zien. 

In het afgelopen broedseizoen waren er op in ieder geval 4 locaties roepende uilen te horen onder andere in het Ferwerterbos. Bij schemer waren er later de jonge vogels te horen die zaten te bedelen om een muisje en nu zitten ze allemaal bij elkaar op hun roestplek. Helaas zijn er een aantal vaste roestbomen/hagen gesneuveld zoals de den en een bomenrij met klimop in de Foswerterstrjitte. Dit was al voor enkele jaren hun vaste plekje. Het is eerst even afwachten waar ze deze winter hun hun gezamenlijke slaapplek zullen vinden. Nu er nog bladeren aan de bomen zitten houden ze het nog wel even uit in een berk maar dat duurt vast niet lang meer. De aantallen op die roestplekken kunnen per jaar variëren. Het hoogste aantal voor Ferwert was 28 stuks en nu zitten er al weer 10. Ze zijn moeilijk te vinden in de bladeren. Nog even en tip: Ga er niet pal onder staan maar blijf op afstand om verstoring te voorkomen. Bij onraad/verstoring rekt de uil zich uit en maakt zich slank. Ook gaan de oortje( geen echte oren maar veerpluimpjes) recht op staan.
Verder nog een leuke waarneming in Ferwert van een vogel die je hier niet zou verwachten maar inmiddels al door enkele mensen in de omgeving van de voetbalkantine is waargenomen. De groene outfit van “Wardy” heeft kennelijk aantrekkingskracht op deze specht die normaliter toch meer in een bosachtige omgeving zich ophoudt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk Hiemstra, september 2017