Hegebeintum…. Een klim waard!
Bezoekerscentrum
Aan de voet van de terp van Hegebeintum ligt het Bezoekerscentrum. Hier zijn toegangskaarten verkrijgbaar voor de rondleidingen naar de 12de eeuwse kerk. Ook is er het Archeologische steunpunt gevestigd. Er is een toeristisch informatiepunt met o.m. materiaal van TIP en Markant Friesland. Samen zorgen ze voor uitgebreide toeristische informatie. Irischeques (vvv-bonnen) zijn verkrijgbaar en er is een ruim aanbod aan souvenirs. In het petit-restaurant of op het terras kunt u genieten van een hapje en een drankje en heeft u een prachtig uitzicht op het typische Friese landschap.
Voor meer info kunt u terecht op de website van Hegebeintum, of u kunt via de mail contact opnemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Openingstijden:
april t/m oktober: maandag - zaterdag: 10.00-17.00 uur.
zon- en feestdagen: 12.00-17.00 uur.
november t/m maart: dinsdag - zaterdag: 13.00-17.00 uur.
zon- en feestdagen: 13.00-17.00 uur.
De laatste rondleiding kerk en terp vanuit het bezoekerscentrum vertrekt om uiterlijk 16:15 uur.
Toegangsprijs:
volwassenen € 3.50; groepen > 20 pers. € 3.00 p.p.
kinderen (t/m 12 jaar) gratis;
Kerk Hegebeintum
Het uitzicht op de omgeving alleen al is de "klim" meer dan waard. Maar vergeet niet de uiterst schilderachtige oude kerk, die de terp bekroont, te bezoeken. Op grond van het gebruik van de uit het Eifelgebergte (in Duitsland) afkomstige tufsteen dateert men de kerk uit de 12de eeuw. Het interieur echter wijkt verrassend af van de doorgaans sobere inrichting van protestantse kerken. De bewoners van de nabij gelegen Harsta State hebben sterk hun stempel gedrukt op het interieur van de kerk, dat grotendeels wordt bepaald door één der rijkste collectie rouwborden in Nederland. "Rouw"-borden zijn eigenlijk herdenkingsborden en waren bedoeld om de herinnering aan de overledenen in ere te houden. Deze traditie was bij de adel in zwang van 1689 (het oudste bord) tot 1906 (het jongste bord). Sommige borden zijn eenvoudig van vorm terwijl andere juist rijkelijk zijn verguld en met vele symbolen zijn versierd. Twee hardstenen gedenkplaten van rond 1760 met schitterend bewaard gebleven, in hoog reliëf uitgevoerde,
beeltenissen markeren de grafkelder.
Archeologisch steunpunt
De afgraving van de terp heeft wel iets positiefs opgeleverd. In 1904 heeft men bij het afgraven van de terp een groot aantal voorwerpen aangetroffen. Een belangrijk gedeelte van deze voorwerpen is in samenwerking met het Fries Museum ondergebracht in het Archeologisch Steunpunt , onderdeel van het Bezoekerscentrum. Een mantelspeld uit de 7de eeuw kan als één van de mooiste vondsten worden beschouwd. De vondsten hebben ons onder meer geleerd, dat deze terp uit de 5de eeuw v. Chr. Dateert. D.m.v. een DVD-beeldpresentatie kunnen bezoekers zich een goed beeld vormen van het leven van mensen vroeger op en rond de terpen, van de geschiedenis en van de cultuur-toeristische mogelijkheden in het gebied.
Exposities
Aan de wanden en in de vitrines van het bezoekerscentrum zijn een tweetal exposities te bezichtigen. Deze exposities worden het gehele jaar door, om de twee maanden gewisseld.
Men kan dan denken voor aan de wanden aan bijv. olieschilderijen, pentekeningen, foto’s al dan niet in serieverband en andere diverse creatieve werken. Dat kan dan gaan om landschappen, stillevens dieren portretten etc.
In de vitrines proberen we ook iedere keer iets geheel anders te exposeren zodat er ook een diversiteit aan bezoekers bij ons binnenkomt. Immers iedere expositie wekt een andere interesse. Hierbij wordt wel getracht een expositie te vinden wat ook bij het geheel past.
De exposant wordt de gelegenheid gegeven om tevens zijn of haar werk of verzameling te verkopen.
Men draagt in dat geval wel provisie af wat dan ook weer ten goede komt aan het bezoekerscentrum.
Uiteraard snijdt het mes op deze manier aan twee kanten, de exposant krijgt de gelegenheid om naar buiten te treden en voor ons is dat het bezoek dat binnen komt om deze exposities te bewonderen.
Van onze kant staat daar dan ook tegenover dat we de PR zaken voor onze rekening nemen, wat inhoudt dat de kranten, uit-bijlagen en omroepen steeds op de hoogte worden gehouden van de nieuwste exposities.
Restaurant
Heeft u na de rondleiding zin om nog even wat te eten of te drinken dan bent u van harte welkom in ons restaurant gedeelte waar we een heerlijk vers bakje koffie schenken of iets anders voor u klaar kunnen maken. Behalve de voorziening om uw dorst te lessen kunnen we u ook een warm versnapering bereiden. Helaas hebben we niet de capaciteit om een grote maaltijd voor u te maken , maar kunnen we u wel voorzien van een warme hap.
Hier kunnen we ook groepen ontvangen van max. 40 personen om voor of na de rondleiding met z’n allen even een kopje koffie te nuttigen.
Tevens kunnen we op verzoek een lunch verzorgen vanaf 10 tot maximaal 35 personen.
Voor de mogelijkheden kunt u vrijblijvend informeren.
De Harstastate
Harstastate met tuin op een omgracht terrein is via een lange oprijlaan te bereiken. De boerderij met jaartalsteen uit 1886 en een tuinmanswoning links completeren de oude buitenplaats. De vermelding dateert uit 1511 toen een zekere Ruppert öppe Harst”eigenaar was.
In de zeventiende eeuw woonden hier Focke en Ymk van Aysma. Waarschijnlijk liet dit echtpaar het rechthoekige gebouw optrekken dat even later van een nieuwe vleugel met pilasters in de kolossale orde werd voorzien. In 1843 werd deze vleugel en de verdieping van het rechtergedeelte van de state afgebroken. De toenmalige eigenaar, jonkheer T.A.M.A. van Andringa de Kempenaar gaf de bekende Leeuwarder architect Thomas Romein in hetzelfde jaar opdracht om het restant van het oude huis met drie vensters en het nieuw opgetrokken linker gedeelte met twee ramen tot het huidige gebouw om te vormen. Van het oude gebouw resteert de dike achtermuur met kloostermoppen. De tuin werd in 1832 door L.P. Roodbaard in de landschapsstijl aangelegd. De in 1996 gerestaureerde state is nu particulier eigendom.