Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Anco (Harry) van der Vliet

Gepubliceerd op: 11 april 2017

Hoe gaat het nu met Anco (Harry) van der Vliet
Eind maart werd ik door Marcel Steegstra, een collega bij Achmea, benaderd met de vraag of ik mee wilde werken aan de rubriek “Hoe gaat het nu met…” op Ferwert Online. Ik zei volmondig “Ja” zonder dat ik precies wat wist wat er van me verwacht werd. Het vooruitzicht om weer even met Ferwerd “bezig te zijn” was voldoende. Leuk om op deze manier even terug in de tijd te kijken en de goede (!) herinneringen aan Ferwerd op te halen.

Op 23 april 1977 ben ik geboren in Kollum. In mijn eerste levensjaar verhuisden mijn heit en mem, Fokke en Richtje van der Vliet-Riewald, naar Ferwerd. We gingen wonen op de Feytsmastrjitte 7. Mijn beide broertjes Richard (Fokke) en Albert (Martijn) zijn hier geboren.

Ik heb een top jeugd gehad met veel vriendjes. In mijn herinnering waren we veel buiten aan het spelen, waarbij we met grote groepen vrienden (Keimpe, Ronald, Johan, Klaas en veel anderen) voetbalden op straat. In de zomer, als er geen voetbal was, waren we aan het kaatsen bij KV Foswert. Dit deden we fanatiek en we wonnen geregeld prijzen. Ook heb ik goede herinneringen aan de dorpsfeesten (versierde wagens), de zondagen, na de kerkdienst, bij de familie Van der Togt en de vele uurtjes op het sportveld bij vv Wardy. Eerst zelf winnen (met soms ruime cijfers) en daarna de plaatselijke trots aanmoedigen achter het doel.
anco1

Rond mijn 8e levensjaar verhuisden naar de Kleasterwei. Ons huis stond net buiten het dorp bij de Gemeentewerken waar ús heit werkte. Hier ging het buitenspelen door met het bouwen van hutten (op de gemeentewerken), vissen en slootje springen (met vaak een nat pak). Daarbij was ik niet de enige die wel eens in het water viel. Ik kan me nog herinneren dat ook Elisabeth en Janneke een keer in mijn rolstoel (toen ik weer iets gebroken had..) wilden rijden en zo de sloot in reden. Hilarisch!

Na de basisschool (CBS Op Streek) gingen we met veel vrienden naar het VWO (Oostergo) in Dokkum. In grote groepen op de fiets. Dit duurde voor mij echter maar kort. In de brugklas verhuisden we naar Burgum. Dit vond ik eerst niet leuk, maar doordat ik in Dokkum op school bleef hield ik wel veel contact met vrienden (uit Ferwerd). Ook de feestjes in Ferwerd heb ik trouw bezocht. Ik dronk er mijn eerste biertje in “Het Anker”. Veel van mijn huidige vrienden ken ik nog uit de VWO-tijd.

Na het VWO heb ik een studie Retailmanagement gevolgd aan de CHN in Leeuwarden. En ging ik op kamers. In 2000 begon ik met werken bij A Sure Talent in Leusden. Een detacheerder buiten de provincie die jonge starters op de arbeidsmarkt een vliegende start wilde geven in de financiële dienstverlening. Na 2 jaar detachering was mijn laatste klus was bij Avéro in Leeuwarden. Hier ben ik uiteindelijk ook in dienst gegaan. Na een korte periode als pensioenspecialist werd ik leidinggevende. Dit duurde 3 jaar waarna ik ruim 6 jaar afdelingsmanager van een grote afdeling in transitie was. Een hele mooie en leerzame periode, waarin ik in Leeuwarden nog wel eens Ferwerders tegenkwam. In deze periode heb ik nog een MBA bij Business School Nederland in Buren gevolgd. In 2014 ben ik binnen Achmea overgestapt naar de commerciële divisie van Centraal Beheer, FBTO en Avéro. Hier was, en ben ik als programmamanager, nog steeds verantwoordelijk voor een aantal strategische veranderprogramma’s. Voor deze baan ben ik veel in Leeuwarden, Apeldoorn en Zeist.

Eind vorig jaar ben ik minder gaan werken bij Achmea en parttime ondernemer geworden. Ik startte mijn bedrijf &Uzelf (www.enuzelf.nl). Misschien heb je de afgelopen maand mijn radiospot voorbij horen komen op Omrop Fryslan… Mijn droom is om medewerkers in organisaties vanuit bewustzijn, een positieve benadering en aandacht voor talenten, weer te laten stralen. Om vanuit deze dynamiek zakelijk succes te bereiken voor Friese bedrijven.

Op dit moment woon ik samen met drie vrouwen in Burgum. De minst jonge van de drie is mijn jeugdliefde Gré Poortman. Wij hebben twee prachtige dochters: Fenna (9) en Dieke (5). Ik vind het heerlijk om in en om ons huis in Burgum bezig te zijn. Te relaxen met een boek. En tijd met vrienden en familie door te brengen. In de zomer kamperen we graag als gezin. Ik heb een passie voor (emoties in de) sport. Zo sport ik zelf nog graag, maar volg het ook fanatiek. Als Nederlanders het internationaal goed doen ben ik erg trots en betrokken.”
anco2

Mijn band met Ferwerd is door de jaren heen minder geworden. Toen mijn beppe, Albertje Riewald, nog in Foswert woonde kwamen we er vaak, maar ook dat is naar haar overlijden in 2012 veranderd.…Misschien dat deze rubriek hier wel weer verandering in brengt.

Nog een grappig detail over Ferwerd. Als ik word aangesproken als Anco Harry weet ik dat diegene mij kent uit Ferwerd. Want vanaf het VWO in Dokkum en mijn verhuizing naar Burgum gebruik ik “Harry” niet meer als spreeknaam. Dus als jullie mij tegenkomen, spreek me aan met Anco Harry en ik weet dat we elkaar uit Ferwerd kennen.