Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Fan fan: Gerko Feenstra

Gepubliceerd op: 27 april 2022
Ferwert Online sprak met Gerko Feenstra

 Interview Feenstra Klein16508783 1711286518885308 2110793513616296134 n
 

Je zal wel vreemd hebben opgekeken toen ik contact zocht, zeg ik. Tja, hoe raak je in contact met de jeugd van Ferwert  en Hegebeintum? Gewoon vragen, dat blijkt wel weer. En hier zitten we dan. Het werd na vier interviews met wat oudere dorpsgenoten hoog tijd voor een vraaggesprekje met een jeugdige dorpsgenoot.  De aanleiding voor dit interview is het aanstaande spektakelstuk dat in Ferwert staat te gebeuren.

Wie nu ’s avonds een kuiertje door het dorp maakt, merkt de voelbare spanning; geklop, gezaag en gelas overstemt de zangvogels. In heel veel schuurtjes en bijgebouwen wordt momenteel druk gesleuteld aan de geheime ontwerpen van ultieme zeepkisten, want winnen dat willen ze daar allemaal in Ferwert. Op zaterdag 14 mei 2022 staat de tweede editie van het NITRO Frysk Wrald Kampioenskip Sjippekistrace op het programma. Hoe mooi is dat; een wereldkampioenschap in ons eigen Ferwert!

Na een zeer succesvolle eerste editie in 2019 waarin in de snelste heat een toptijd van 12:24 werd genoteerd, gaat in 2022 dan eindelijk het vervolg plaatsvinden Heel Ferwert kijkt er naar uit om die zeepkisten weer van die allemachtig hoge schans met een lengte van 25 meter naar beneden te zien denderen. Tijd om mijn licht eens op te steken bij Gerko Feenstra, voorzitter van de organisatie die de Sjippekistrace op poten heeft gezet.

Tsjjjjjjjjjj, geroutineerd opent Gerko het blikje Nitro Energy Drank, neemt een ferme slok en kijkt me aan. Zo we kunnen los. Nou Gerko vertel, wie zit er tegenover me?

Gerko blijkt een geboren Ferwerter van 28 jaar die samenwoont met zijn lieve Anita aan de Gerbrandastrjitte. Gerko heeft de Automotive Enigeering Technische Opleiding in Arnhem gevolgd en is sinds een aantal jaren werkzaam bij Wierda Joure; een klein en jong bedrijf waar hij zich prima op zijn plek voelt. Hij vermaakt zich daar met de elektrificatie van custom made vrachtwagens, wat er op neer komt dat de machines en de bijbehorende kranen zelfstandig elektrisch kunnen worden aangedreven waardoor milieuwinst ontstaat en de milieuzones in de grote steden makkelijker toegankelijk worden.

Kijk daar hebben we de eerste link te pakken; machines, snelheid (privé rijdt Gerko een mooie Volvo, al staat een Audi ook hoog op het wensenlijstje) sterk staaltje engineering; geen wonder dat de winnaar van de Sjippekistrace in 2019 een van zijn collega’s was; Steven Gerlofs van Team Wierda Hybrid. Hij verdedigt dit jaar zijn titel en hoopt natuurlijk ook dit keer er met de beker vandoor te kunnen gaan.

Samen met zijn broertjes bezocht Gerko de gereformeerde basisschool in Blije. Vanaf die tijd speelt hij ook voor voetbalvereniging Wardy. Tegenwoordig voetbalt hij in het eerste en volgens Gerko komt het door het te weinig kunnen trainen vanwege corona dat het eerste team deze competitieronde niet in het linker rijtje staat. We zullen het maar voor waar aannemen! Gerko heeft uit het voetbal veel vrienden overgehouden en met een aantal van die vrienden vormt hij o.a. het huidige bestuur van de organisatie van de Sjippekistrace. Dat klinkt allemaal heel zakelijk en gewichtig maar uiteindelijk is de Sjippekistrace gewoon voortgekomen uit een gezellig avondje met elkaar wat omhangen met een potje bier erbij. Zo ontstaan de beste ideeën en heb je Wille yn Ferwert. Deze brainstormsessie leverde onder andere de geslaagde poolparty bij eetcafé ’t Hoekje op. Maar het moest nog gekker en zie daar: de Sjippekistrace was geboren! Enne….daar waren de mannen het snel over eens; tien lokale deelnemers dat was niet voldoende. Nee het moet groot, groter, grootst. Regionaal, landelijk, internationaal; een wereldkampioenschap was geboren. De Omrop en RTVNOF werden benaderd en uitzendtijd werd binnen gehaald. Piet Paulusma reisde zelfs naar Ferwert af om zijn weerbericht voor de kroeg te presenteren voor Hart van Nederland.

Ferwert hoopt zich ook dit jaar op te maken voor een mooi spektakelstuk op zaterdag 14 mei. Tijdens de vorige editie daverde een dertigtal kisten met een noodgang van de vijf meter hoge schans. Op zich hadden de deelnemers toen al een heel avontuur achter de rug; met een heftruck werden de kisten  - soms met deelnemers en al - op het platform getakeld. Ook nu zullen er – net zoals tijdens de eerste editie – een aantal damesteams meedoen. Geweldig vinden ze dat bij de organisatie!

Inmiddels is Brant-Jan Heidstra, eigenaar van eetcafé ’t Hoekje en mede-initiator van de Sjippekistrace aangeschoven aan zijn eigen bar. Ik denk dat de tap eindelijk weer eens open kan Brant? Flesjes zullen wel ondoenlijk zijn bij zo’n groot evenement? Brant veert op en steekt beide armen juichend in de lucht; YESS! Eindelijk, het wordt weer eens GROOT feest in Ferwert. Wat kijkt hij uit naar zaterdag 14 mei. Na zoveel maanden eindelijk weer bier dat uit de tap stroomt. Laat het jullie smaken. De blikjes Nitro Energy Drink zullen die dag ook weer grif over de toonbank gaan. Nitro is de hoofdsponsor van de Sjippekistrace. Aant Koonstra van Nitro sponsort maar al te graag dit ludieke evenement.

Wie is de vriendenploeg die het gezicht is van Frisian Federation of Soapbox Racing?

Naast Gerko Feenstra zijn dat Mart Jager, Jurjen Kingma, Gradus Talsma, Arjen Link, Harrit Feenstra, Folkert van der Ploeg, Egbert Hazewindus, Willem van der Werk en Brant-Jan Heidstra die als pater familias alles mede in goede banen leidt voor de jeugd in Ferwert in zijn algemeenheid.

Alles in de macht Gerko? Vertel wat komt er kijken bij een middagje zeepkistenracen? Wat kunnen deelnemers en publiek verwachten?

Gerko moet vreselijk lachen als hij vertelt dat voor sommige dorpsgenoten tijdens de eerste editie door buurman Sake (ja jij Van der Werk!) de strobalen subtiel dichter naar elkaar werden geschoven om de uitdaging van het parcours te verhogen. Jelle laat je deze editie niet weer te grazen nemen!

Ach het zal allemaal wel goed komen vermoedt Gerko. Dat was bij de eerste editie ook zo. Op het laatst kan heel veel. Dat is mooi om te zien. Dan wordt er manmachtig gewerkt om met zijn allen iets moois neer te zetten. En na afloop geldt precies hetzelfde; zoveel vrijwilligers die dan de handen uit de mouwen steken om alles weer op te ruimen. Mooi man! Pas daarna kan Gerko zich neergeven met zijn welverdiende biertje of Nitrootje en zijn favoriete kipschnitzel.

Na deze avond weet ik het wel zeker; Gerko is niet vies van een feestje. Vroeger was hij vaste gast van de jeudgoos, ging hij met een ploegje met Ivar en Watze naar Eriks in Dokkum en op stap in Leeuwarden. Je kunt hem nu elke zaterdagavond met zijn vrienden in de kroeg vinden. Als ik hem vraag wat hij wenst voor Ferwert zegt ie spontaan: matinee op zondag tijdens het dorpsfeest!

Gerko staat er nuchter in; wat nou krimpregio? Je moet er zelf wat van maken. Er valt hier genoeg te beleven in Ferwert. Er is altijd wel iets of iemand die voor verschillende leeftijdscategorieën iets organiseert, of dat nou de kroeg, de voetbalclub, de kerk of het dorp zelf is.

Nou Gerko het uur u nadert. Het aantal deelnemers ligt op dit moment ongeveer gelijk aan dat van de eerste editie. Er kunnen nog altijd teams bij dus voor iedereen die zich jong voelt en een beetje durf heeft; je kan je nog aanmelden. Wie weet word jij de winnaar van de tweede editie van het Nitro Frysk Wrald Kampioenschap Sjippekistrace en sleep jij de beker en de hoofdprijs van maar liefst € 300,00 in de wacht. Kijk voor details op www.nitrozeepkistenrace.nl 

Binnenkort verschijnt op Ferwert Online een vraaggesprek met een andere dorpsgenoot. Heb je tips of wil je zelf geïnterviewd worden, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!