Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Fan fan: Griet Heslinga-van der Meij

Gepubliceerd op: 01 oktober 2021
Beintum; vrijdagochtend 10 uur. Griet schenkt koffie in. Tja daar zitten we dan tegenover elkaar. Onbekenden, maar het voelt niet onwennig. We steken van wal.

Griet, als geboren Beintumse. Vertel eens wat over jezelf

Ik ben geboren in 1950 als vijfde van zes kinderen in het gezin Van der Meij zegt Griet. Jan, Douwe, Aukje, Froukje en Durk zijn mijn broers en zusjes. Ik ben een gelukkige moeder van twee zonen - Klaas en Johan - en we hebben vier kleinkinderen, waarvan er twee in Duitsland wonen. Gelukkig kunnen we vaak bij elkaar op bezoek.

De boerderij aan – wat nu bekend staat als Underom 15 – is altijd mijn thuis geweest. We kunnen er nog steeds terecht want mijn zoon Klaas bestiert met zijn Janneke nu het akkerbouwbedrijf als tweede generatie Heslinga’s. Mijn man Jacob is nog dagelijks op ‘de pleats’ te vinden. ’Mem’ zwaaide de scepter over de dagelijkse huishouding. ‘Myn heit wie in echte wrotter’. Ik zie hem nog zo voor me, zegt Griet; met zijn ‘pypke’ of sigaar. ‘Heit’ was een groot liefhebber van de PC en Chris Wassenaar mijmert Griet. Wat was hij daar graag te vinden. Het is aan de ene kant dan ook bijzonder tragisch dat hij tijdens Simmer 2000 op 'it Sjûkelân ferstoarn is’ maar eigenlijk zou ’heit’ zich geen mooier afscheid hebben kunnen wensen. ’Heit’ zei altijd ‘wat jim leare is jim libbensfersekering’. Wij hebben als kinderen dan ook allemaal de kans gekregen om te leren. Douwe was de eerste van het stel die ging studeren. Ikzelf mocht na de Christelijke Mavo de PABO in Ljouwert volgen.

Welke (jeugd)herinneringen zijn je bijgebleven?
In de vijftiger jaren vierden wij met dank aan onze vooruitstrevende dominee Boeke en zijn huishoudster – ze lacht en zegt; stiekem noemde we haar juffrouw Kersenpit; een verbastering van haar echte naam – al kerstmis met een kerstboom versierd met échte kaarsjes, een sinaasappel kunstig verpakt in rode folie en kerstkransjes. Dat was heel bijzonder voor die tijd.

En natuurlijk ook het bessen plukken in de vakantie ‘yn it Bosk’ bij Lucas Bosma. Wat een feest was dat.

Tenslotte wil ik nog graag de familie Durk en Klaske Visser benoemen. Zij waren zowat ‘myn twadde heit en mem’ van 1954 tot en met 2018. Ze liggen nu beiden hier op het kerkhof.Jullie hebben samen een bedrijf gehad. Wat hield dat voor jou in?
Samen zijn we begonnen te boeren in Stiens aan de Stienser Hegedyk. Kort daarop deed zich de mogelijkheid voor een boerderij in Westernijtsjerk over te nemen. We waren toen nog jong hoor; 22 en 24 jaar. Daar zijn onze jongens geboren. Het was een gemengd bedrijf. We hadden 40 melkkoeien en nog wat ’lyts vee’. Ons thuis was daar eerst een poterhok. De toenmalige bewoners moesten eerst nog een huis bouwen, maar als je vee op stal hebt staan, moet je dichtbij wonen. Daarna zijn we ingetrokken in de naastgelegen arbeiderswoning waar ook mijn schoonouders woonden. Van het vee hebben we in 1980 afscheid genomen. Daarna zijn we verder gegaan als akkerbouwer. Ik heb altijd meegeholpen bij de oogst en het sorteren van de aardappels. Na twaalf jaar zijn we in 1984 teruggekeerd naar de boerderij in Beintum.. Mijn broer Jan is in 1983 op veel te vroege leeftijd gestorven; zo bleef de boerderij tenminste in de familie. De families Heslinga en Van der Meij hebben genoeg verdriet te verwerken gehad, zegt Griet geëmotioneerd.

Hoe zag je dagelijkse leven er toen verder uit?
Ik was zeer actief en heb van alles ondernomen. Het grootste gedeelte van de tijd ben ik werkzaam geweest als handwerkjuf in de Beuckelaer in Sint Annaparochie. Daarnaast heb ik een jaar als Remedial Teacher gewerkt. Mijn passie lag toch vooral bij het bloemschikken. Zo ben ik terecht gekomen in bloemwinkel Joly van mevrouw De Groot aan de Hoofdstraat in Ferwert. Toen zij ophield heb ik samen met mijn schoonzusje Hittie Blumers daar nog een tijdje gewerkt om vervolgens mijn carrière voort te zetten bij de Hofshoecke in Hallum. Zo zie je maar dat je op latere leeftijd – ik was toen 50 – nog altijd volop in het leven kunt staan. Ik ben sociaal betrokken bij mensen en door mijn werk waren er vele leuke contacten. Sportief ben ik ook nog, zegt Griet; de tennisbaan in Ferwert was eerst mijn grote ‘fertier’. Nu kun je me twee keer in de week vinden in het zwembad in Burdaard; daar doe ik dan heerlijk aan de aquafitlessen mee.

Wat vind je prettig of mooi aan Hegebeintum en Ferwert. Op welke wijze voel je je verbonden?
Beintum. – circa 100 inwoners in 2021 - is een dorp waar je aan de ene kant de rust van je eigen stekje op kunt zoeken en aan de andere kant je volop in de ‘mienskip’ kunt staan. Het is heerlijk om daaruit te kunnen kiezen. Iedereen krijgt de mogelijkheid om op zichzelf te zijn maar is er wat aan de hand dan zijn we er ook voor elkaar. We hebben een actieve dorpsvereniging en de jaarlijkse barbecue is altijd een voltreffer. ’t Lokaal wordt op dit moment gerund door Riekje Talsma en Josien Fekkes. De locatie is altijd tiptop in orde. Voor de faciliteiten zoals winkels en scholen ligt Ferwert om de hoek; even op de fiets. Hup, je bent er zo!

Wat zijn volgens jou verbeterpunten voor Hegebeintum en Ferwert en hoe zie je de toekomst van de dorpen?
Griet denk even na en vat het dan als volgt samen; Beintum en Ferwert zijn mooie dorpen en dat uit zich ook in de verbondenheid in alle sportverenigingen en allerlei bijeenkomsten. Wat zou het mooi zijn als onze scholen op termijn ook één zouden kunnen worden.

Griet, bedankt voor je medewerking. Is er nog iets dat je met de lezers wilt delen?
We moeten ons goed realiseren dat we in een unieke omgeving wonen, zegt Griet en ik hoop dat iedereen gezond en gelukkig is en blijft met ‘syn hûshaldinkjes’ en dat we medeleven tonen aan elkaar. Dat is ‘o sa wichtich’ in onze maatschappij.


Binnenkort verschijnt op Ferwert Online een vraaggesprek met een andere dorpsgenoot. Heb je tips of wil je zelf geïnterviewd worden, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!