Fan fan: Maryse Brandsma
Ik had het zo mooi bedacht; 3 millennials interviewen; vriendinnen van elkaar, net klaar met hun studie en gereed om de vleugels uit te slaan. Maar ja, drie jongvolwassen tegelijkertijd aan de stamtafel krijgen dat bleek een schier onmogelijk opgave. Ik neem de dames niets kwalijk; we hebben van alles veel in het leven, behalve tijd, daar schort het nogal eens aan. Niet getreurd, met alleen Maryse Brandsma heb ik ook een heel mooi kijkje in het leven van een millennial gekregen. Daar gaan we.
De insteek van dit interview is, hoe kijken millennials aan tegen het leven in Ferwert? Hoe houden ze de verbinding en hoe zien ze de toekomst hier? In het jaar 2000 is Maryse geboren op 17 oktober. Een echte millennial dus.
Maryse jij bent geboren en getogen in Ferwert. Ben je ook een echte Fan fan Ferwert en Hegebeintum?
“Jazeker,“ reageert Maryse enthousiast. De dochter van IJsbrand Brandsma en Gitta Scherjon, de eigenaren van drukkerij Brandsma Offset Ferwerd aan de Hoofdstraat, ons allen welbekend. “Door mijn studie en werk ben ik tegenwoordig woonachtig in Leeuwarden. Toen ik in 2018 begon aan de bacheloropleiding Global Responsibility and Leadership in Leeuwarden aan de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen was het een verplichting om je intern te vestigen. Ik dacht dat ik uit Friesland weg zou moeten voor een academische opleiding maar de campus bood uitkomst.” Het kleinschalige karakter sprak Maryse aan. “Het was het eerste opleidingsjaar van deze studierichting in Leeuwarden en alle nationale en internationale studenten werden geacht op de campus te wonen. We werden ondergebracht in een gebouw aan de Kanaalstraat. Daar hadden we allemaal en eigen royale studio. Toen de opleiding (bijna) was afgerond, moest ik op zoek naar een andere woonruimte zodat mijn kamer weer beschikbaar kwam voor een nieuwe lichting studenten van deze opleiding.”
Een nieuwe opleiding trekt altijd aandacht en omdat Maryse een van de eerste studenten is, kon ze zich mooi presenteren als boegbeeld van de opleiding. Daarbij heeft ze zeker een voordeel gehad aan de Podiumschool en het toneelspelen bij OKK, wat haar expressie ten goede kwam. Ze werd door haar supervisor naar voren geschoven om haar verhaal te doen in een documentaire op Omrop Fryslan. Deze documentaire had als hoofddoel Milieu en Duurzaamheid. Bij Maryse lag de focus van haar studie op Economie & Sociale Psychologie en Publieke Gezondheid. Maar ach, met die andere studierichting redde ze zich ook prima op de radio.
Maryse, welke herinneringen aan Ferwert en je jeugd hier koester je?
Hoe jong je ook bent, ook jij hebt al een verleden. “Zeker” lacht Maryse “Ik weet nog heel goed hoe leuk ik het op de openbare basisschool hier in het dorp vond met juf Thea, juf Joke, juf Jikke en juf Rommy. Iedereen die hier in die tijd naar school is gegaan, is ongetwijfeld ook bekend met deze lieve juffen.” ”En”, zegt Maryse “in groep 8 hadden we meester Niels, een heel coole meester! “
Ze heeft Fries leren praten en ook daarmee heeft ze als lid van het Fries Jeugdparlement in 2016 de media gehaald. “Het grappige is wel” zegt Maryse, “dat heit en mem thuis Frysk tegen elkaar praten, maar als ze mij in het gesprek betrekken ze overgaan op het Nederlands.”
Maryse heeft vanaf haar 14e in het dorp gewerkt. Onder andere bij Geert Pijnacker. Dat vond ze een hele fijne bijbaan met al veel verantwoordelijkheid. Ik mocht de balie van de post bemannen en rijbewijzen afgeven; lekker op zolder rondstruinen tussen allerlei spullen of de wol op kleur leggen. “Ook heel belangrijk” lacht ze.
Een van de mooiste herinneringen die Maryse aan Ferwert heeft is toch wel de verhuizing naar de Molenlaan toen ze een jaar of zeven was. Het huis is nog steeds haar ouderlijk huis. Het bijkomende voordeel van de verhuizing naar de Molenlaan was de gezinsuitbreiding met een hond. Aan Rinske, een New Foundlander kreeg ze een mooi speelkameraadje en wat te bedenken van het trampolinespringen met Nicole Swart en Famke de Graaf, ook twee millennials. Met zijn drieën gaan ze er nog regelmatig op uit, ook om – samen met heit – dierentuinen te bezoeken, vertelt Maryse.
In 1987 hebben Maryse’s ouders de drukkerij van Ijsbrand’s vader overgenomen. De historie ervan gaat terug naar 1939. Van een eenvoudige stencildrukkerij is het bedrijf tegenwoordig uitgegroeid tot een volwaardige drukkerij met de modernste apparatuur. De gedrevenheid van IJsbrand en Gitta zorgt ervoor dat kwaliteit hoog in het vaandel staat. Vanuit school ging Maryse tussen de middag vaak een broodje eten op de drukkerij. Van de tijd met pake Brandsma kan Maryse zich nog goed herinneren dat ze, toen pake eenmaal in het rusthuis was beland, samen met heit iedere woensdagavond een bezoekje aan pake bracht waarbij beide heren steevast in slaap dommelden.
Van het werkzame leven van opa en oma Scherjon als uitbaters van het dorpscafé en later de sporthal kan Maryse zich niet veel herinneren. Die periode was al afgesloten toen zij een klein meisje was. Maryse is een familiemens. Als ze in Ferwert is, staat een bezoekje aan opa en oma - vaak met vriend Rory - dan ook standaard op het programma.
Ook aan de optocht van de diverse dorpsfeesten koestert ze mooie herinneringen. Hoe leuk was het om op de versierde wagens mee te mogen rijden of lopen. Natuurlijk kwamen daar later ook de tentfeesten bij en heeft ze ook geholpen met de speurtochten van de buurtvereniging. “Als iedereen dan aanwezig was, dan was het gezellig: in de zweef, schieten met heit. Elke kermis scoren we samen nog een knuffeltje. Wij schieten niet meer mis hoor” zegt ze met enige trots.
Maryse, wat bindt jou met Ferwert?
“Eenmaal van de lagere school af, koos ik voor onderwijs in Leeuwarden, aan het Stedelijk Gymnasium. Dat betekende met de fiets of de bus heen en weer naar school. In Ferwert was ik destijds na school altijd wel in de sporthal Heechfinne te vinden waar ik samen met Nicole en Famke op jazzballet zat. We waren best fanatiek hoor. Elk jaar gingen we naar wedstrijden van het Friese kampioenschap en we zijn met onze groep ooit eens derde geworden op een Nederlands Kampioenschap. We kwamen altijd graag in de sporthal om te trainen. Volgens mij is het jazzballet vorig jaar gestopt.”
De opleiding van Maryse kwam net al even ter sprake, Na de start – met 28 deelnemers – slaagde zij erin om samen met vijftien studiegenoten de opleiding binnen vijf jaar succesvol af te ronden. Daarna heeft Maryse haar minor behaald in Groningen. Nu, zomer 2023 is ze klaar met haar master en is het zoeken naar een leuke baan. Via haar stageopdrachten heeft ze al even geproefd aan het werkzame leven. De organisatie van de GGD boeit haar en ligt in het verlengde van haar opleiding. Een baan bij die of een aanverwante organisatie zou haar zeer goed passen. Ze heeft haar hart toch wel een beetje aan de GGD verpand. De provincie of een gemeente lokt haar ook wel. Het liefst blijft ze in Friesland zodat ze haar opgedane kennis kan inzetten voor haar directe omgeving. Dat zou haar het meeste voldoening geven. In een baan als beleidsadviseur of data-analyst. En laat nu de GGZ haar kwaliteiten inmiddels hebben beoordeeld als uitstekend passend binnen hun organisatie. Maryse kan er aan de slag als beleidsmedewerker Zorg en Kwaliteit.
Tot die tijd is ze werkzaam bij Escaperoom 058 aan de Emmakade in Leeuwarden. Iets wat ze met veel plezier doet. Alle escaperooms heeft ze natuurlijk zelf ook ondervonden en het is telkens weer een verrassing hoe een groep zal presteren. Zo heeft Maryse ook een aantal selectiespelers van Cambuur in de escaperooms gehad en zelfs ondergetekende is samen met Maryse’s moeder en twee vriendinnen opgesloten geweest: in de meest eenvoudige escaperoom, om te beginnen, dat dan weer wel. Inmiddels hebben we het virus te pakken en hebben we op advies van Maryse de hele leuke escaperoom Las Vegas in Wolvega gespeeld.
Ferwert blijft een plek waar ze graag naar terugkeert. Haar ouderlijk huis koestert ze nog steeds. “Kijk” zegt ze “Famke woont inmiddels ook weer in Ferwert. Het zou lekker zijn om hier op termijn ook terug te keren.”
Wat wil jij nog meegeven aan de lezers van FOL?
Het mooie aan Ferwert vindt Maryse dat het niet uitmaakt wat er wordt georganiseerd, de deelname vanuit het dorp is altijd hoog. Of dat nu een pubquiz in een bomvol café is of de deelname aan de activiteiten tijdens feesten. Of, zoals ze het zelf zegt “De community is op een bepaalde manier heel tof!”
Eind dit jaar verschijnt op FOL weer een gesprekje met een dorpsgenoot.
Ineke