Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Fan fan: Tennisclub LTCF viert haar 50-jarig jubileum

Game set and match is een kreet die je regelmatig over het tenniscomplex in Ferwert hoort schallen. Voldaan komen de spelers van de banen om een welverdiend dorstlessend drankje - of vooruit nog maar één - te nuttigen in het clubhuis of op het terras. Ook daar is het goed vertoeven na de sportieve inspanning. 

Op 14 mei 2024 was het 50 jaar geleden dat de Lawn Tennis Club Ferwerderadeel is opgericht. Dit heugelijke feit werd met (oud)leden en genodigden gevierd op zaterdag 25 mei 2024 op het tenniscomplex aan De Boppeslach 2. In de jaren 70 tot en met 90 was tennis een opkomende sport en in die jaren werd er op recreatief niveau heel veel getennist. Ook in Ferwert en omstreken was de animo om te tennissen groot: reden voor de oprichting van de Lawn Tennis Club Ferwerderadeel zoals LTCF voluit heet.

Ik tekende van de volgende dorpsgenoten – allen Fan fan Ferwert & Hegebeintum én LTCF – een mooi verhaal op als het gaat om het spelen van tennis in Ferwert.

Het bestuur van LTCF 2024 vlnr:
Ype, Irma, Reinder en Thea

De eerste die ik spreek is Jannie Swart (73) een zeer gewaardeerd lid om haar tomeloze inzet op en rond de tennisbaan. “Jannie, wat van jouw LTCF-geschiedenis is het vermelden waard?” Jannie: “Zo’n 35 jaar geleden kwam ik in aanraking met tennis. Mijn kinderen waren lid van de vereniging en deden ook mee met de competities. Op een gegeven ogenblik zei ik; laat mij het ook eens proberen. Dat was geen succes, ik sloeg de bal zo hard dat deze op de ijsbaan terecht kwam. Tennis was dus niks voor mij was mijn conclusie. Nu zoveel jaren later speel ik alweer 25 jaar met veel plezier bij LTCF. In deze jaren ben ik vrij intensief bij de vereniging betrokken. Ik ben begonnen in de redactie van het clubblad, daarna werd het de wedstrijd(activiteiten)-commissie. Ik vind het nog steeds erg leuk om toernooien te organiseren met mijn commissiegenoten. Het is jammer dat er geen competitie meer wordt gespeeld. Ook heb ik nog een aantal jaren in het bestuur meegedraaid. Bij gebrek aan opvolgers blijft de wedstrijd- en activiteitencommissie mijn “werkterrein”. Het kantinegebeuren heb ik nu ook onder mijn hoede genomen. Al met al wel een druk baasje maar met veel plezier” sluit Jannie met een grote glimlach af.

Ieder jaar kan gedurende de periode van 1 april tot 1 november naar hartenlust gespeeld worden op de drie gravelbanen. Twee jaar geleden zijn de banen grondig onder handen genomen en dankzij de inzet van vele vrijwilligers liggen ze er prachtig bij!  Dat tennis een sport is die tot op gevorderde leeftijd kan worden beoefend, blijkt wel uit het grote aantal actieve senioren dat de club nog steeds telt, en dan bedoel ik échte senioren! Petje af voor alle ouderen die nog wekelijks op de tennisbaan te vinden zijn en denk maar niet dat ze gemakkelijk zijn te verslaan. Zo balvast als ze zijn en zo onbeweegbaar als ze zich over de baan lijken te verplaatsen; je moet van goeden huize komen wil je als winnaar van de baan komen!

De volgende bij wie ik aanschuif is Frans Regnerus (76) ook een zeer bevlogen lid van de tennisvereniging en wat blijkt; in zijn jongere jaren is Frans zelfs voorzitter van het bestuur geweest. Kijk, dat wist ik dan weer niet. Momenteel is Frans een van de actieve leden van de onderhoudsploeg. Met zijn allen houden ze het tenniscomplex piekfijn op orde. Ooit is Frans met tennissen begonnen omdat hij het maar niets vond de hele dag binnen op kantoor te zitten. “Wat waren dat mooie tijden met wel 150 actieve leden in een bomvolle kantine. Heerlijk zwetsen met zijn allen” zegt Frans. Omdat het nog steeds een mooie sport is, hoef ik er ook niet weg. Tennis houdt me fit. Verder wandel en fiets ik en let ik op wat ik eet. Zo blijf ik gezond. Ik hoop dat de padelbaan gerealiseerd kan worden. Dat is goed voor het bestaan van de vereniging”. Zijn vrouw Innie schenkt de glazen nog eens vol. “Hoe vaak heb ik het niet meegemaakt zegt ze dat Frans de trappers niet kon vinden na weer een gezellig avondje tennissen” Grijnzend kijken ze elkaar aan; hun blik spreekt boekdelen. Frans probeerde zijn kinderen en kleinkinderen al jong bij het tennis te betrekken. Pakesizzer Wytse vond het maar al te gaaf om het Frans mee te gaan naar de tennisbaan; kon ie lekker (mee) op de trekker. Tot die keer dat hij de rem niet kon vinden. Dat vond Frans minder mooi.

Nog twee sportievelingen uit het dorp zijn Sieger (58) en Irma (55) Swart. Irma is sinds vorig jaar weer lid geworden van de tennisvereniging en besloot ook maar meteen zitting te nemen in het bestuur. Kijk, zo’n proactieve houding zien ze graag daar bij LTCF. Manlief Sieger verzorgt voor de club onder andere jeugdlessen en is dus ook intensief bij de club betrokken. ”Irma wat heeft jou doen besluiten om weer lid van de tennisvereniging te worden?” vraag ik haar. “Na een tijdje afwezig te zijn geweest ben ik weer lid geworden en ben ik gelijk in het bestuur gestapt als algemeen bestuurslid (coördinatie jeugd en coördinatie lessen Maak Kennis Met Tennis). Dat ik weer lid ben geworden is niet alleen omdat tennissen een leuke sport is, het heeft zeker ook te maken met de ingelaste “toekomstbijeenkomst”  van vorig jaar. Er moest iets gebeuren om de vereniging weer levendig te krijgen, het ledenaantal moet weer omhoog en hierbij zijn nieuwe initiatieven nodig. Na deze bijeenkomst zijn werkgroepjes geformeerd en is het bestuur aangevuld: de eerste stappen zijn hierdoor gezet”

Doordat Boukje Dijkman vorige jaar is gestopt met de jeugdlessen heeft Sieger het stokje van haar overgenomen. Sieger:  “Ik ben begonnen met het trainen van twee groepjes op de vrijdagmiddag en in de wintermaanden trainen de jeugdleden in de sporthal. Ik vind het leuk zo iets voor de vereniging te kunnen betekenen en ik vind het ook leuk om samen met Irma op sportief vlak actief te zijn binnen de club. We zijn het er beiden over eens dat naast het volgen van trainingen het in ieders belang is ook naar de baan komen om een balletje te slaan”.

LTCF onderneemt op deze wijze voldoende initiatieven om de tennisvereniging te behouden voor Ferwert door het aanbieden van een divers speelprogramma voor jong en oud. Om de tennisclub een mooie toekomst te gunnen, wordt er ook georiënteerd op de mogelijkheden voor het aanleggen van een padelbaan op het tenniscomplex. Hiervoor is een speciale commissie in het leven geroepen waaraan onder andere Watze Lettinga (29) deelneemt. “Watze, jij bent sinds vorig jaar lid van de vereniging. Wat was voor jou de aanleiding voor je aanmelding en hoe zou jij jouw sportieve inzet voor de club graag willen uitbreiden?” 

“Ik wilde weer een sport oppakken maar gezien mijn blessures wou ik geen contactsport vandaar mijn keuze voor tennis. Via familie en bekenden was ik op de hoogte dat de tennisvereniging stond te springen om nieuwe leden.  Door een leuke actie van de club heb ik eerst meegedaan met de Maak Kennis Met Tennis lessen en hierdoor ben ik nog enthousiaster geworden. Aangezien er wat moest gebeuren om meer nieuwe en vooral wat jongere leden te krijgen, vond ik het idee van een padelbaan een mooi initiatief. Ik ben niet echt een man van regelen en bedenken maar in de uitvoering van opbouw en aanleg denk ik dat ik hieraan mijn steentje kan bijdragen. Zo hopen we volgend seizoen open te kunnen met de nieuwe padelbaan”.

Jullie hebben kunnen lezen dat zowel tennis als padel voor elke man of -vrouw van welke leeftijd dan ook een uitgelezen mogelijkheid biedt om lekker actief in eigen dorp te sporten. Ook iets voor jou? Uiteraard biedt de club ook ruime mogelijkheden voor jeugdleden.

Alle informatie over de club kun je vinden op www.ltcf.nl, via Facebook (Lawn Tennis Club Ferwerderadeel) en Instagram (tennisverenigingferwert) of kom gewoon eens langs op het tenniscomplex. Bij LTCF vertellen ze je graag meer over de faciliteiten en speelmogelijkheden.

Uiteraard sla ik zelf ook een balletje. Eén keer in de week.  Als ik vaker zou tennissen zou dat mijn spel vast ten goede komen. Of zoals Sieger het laatst fijntjes verwoordde; “Je mag nu wel een flitsend nieuw tennisracket hebben aangeschaft. Nu ook nog effe flitsend leren tennissen!” Dussssssss…….