Sporthal De Heechfinne in Ferwert flink onder handen genomen

Sporthal De Heechfinne in Ferwert wordt flink onder handen genomen. Zo komen er nieuwe plafonds en komt er een andere wandbetimmering in de entree. Daarnaast is de plafondisolatie verwijderd in de grote zaal inclusief het zwarte doek boven de houten plafondschroten.

'De sporthal is bijna 40 jaar oud dus als sportvoorziening voor scholen en sportverenigingen is het belangrijk om dit te behouden', aldus Marco Feenstra, projectleider gemeente Noardeast-Fryslân.

Deze week wordt er nog gewerkt aan de vervanging van de mechanische ventilatie in de kantine, evenals het plaatsen van de laatste verlichtingsarmaturen. Na deze 1e fase voor het brandveilig maken, wordt er aansluitend gestart met de 2e fase voor het renoveren van de algemene toiletruimten nabij de entreehal. Maar hiervoor hoeft de de sporthal niet meer dicht te blijven. Voetbalvereniging Wardy Ferwert is blij dat de sporthal wordt opgeknapt: ,, Het is wel jammer dat we er nu geen gebruik van kunnen maken, maar ondertussen zijn we erg trots dat we straks in deze vernieuwde sporthal kunnen sporten”, zegt Dirk Jelke de Boer, voorzitter van de voetbalvereniging.

Door levertijden op het isolatiemateriaal en doordat er niet gelijktijdig gesloopt kon worden tijdens de twee weken vervanging van de scheidingswanden moest de sporthal twee weken langer dicht dan gepland. De nieuwe datum waarop de sporthal weer open kan is maandag 2 november.Bron: www.rtvnof.nl 

Laat als dorp je stem horen en win €1000,-

De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zijn begonnen met het project ‘De Sociale Bouwmarkt’. Samen met de inwoners willen zij komen tot een nieuwe vorm binnen het Sociale Domein. Een vorm waar inwoners met een hulpvraag zelf direct een oplossing kunnen vinden en regelen.

Hiervoor hebben ze natuurlijk haar inwoners nodig. Medewerkers van de gemeenten zijn de afgelopen tijd de dorpen ingetrokken en hebben al met veel inwoners gesproken. Daarnaast hebben ze een online vragenlijst, die al door meer dan 750 inwoners is ingevuld. Maar ze willen meer!
Ze willen graag dat zo veel mogelijk inwoners hun stem hebben laten horen, zodat we samen met onze inwoners aan de best passende oplossing gaan bouwen.

En daarom hebben ze er een prijs aan verbonden: Het dorp dat (naar rato) de meeste vragenlijsten invult wint een cheque van €1000,- te besteden aan de leefbaarheid in het dorp. Hieronder vind je informatie.

De huidige top 3 is:
1. Raard
2. Brantgum
3. Waaxens

Willen jullie helpen door  zelf de vragenlijst in te vullen en zoveel mogelijk dorpsgenoten te vragen om dit ook te doen? Zo kunnen we samen bouwen aan een oplossing die nog beter bij onze dorpen past en maken we kans op 1000 of 500 euro.

De enquête is te vinden op: https://nl.surveymonkey.com/r/deSocialeBouwmarkt

Meer informatie over De Sociale Bouwmarkt kun je vinden op http://projecten.desocialebouwmarkt.nl
sociale bouwmarkt 1sociale bouwmarkt 2

Update bezoekerscentrum Hegebeintum

Nu de laatste hand(en) door de werknemers van bouwbedrijf Jan Hooghiemster aan de begane grond vloer gelegd wordt, wordt komende week gestart met de bouw van het casco, te weten de deels geprefabriceerde wanden en daken, Alsook de installaties op de verdieping.
De voortgang van de bouw ligt, ondanks corona, gelukkig op schema.
bezcentrum2 Klein bezcentrum3 Klein
Foto's zijn donderdag 15 oktober gemaakt.

Rabo ClubSupport

Ook Dorpsbelangen Ferwert Hegebeintum doet mee! En nog meerdere verenigingen uit Ferwert en Hegebeintum.

Jij beslist mee!
Een club is zoveel meer dan een club. Het is de plek waar de buurt samenkomt, waar je iedereen kent, waar je jezelf kunt zijn en waar we elkaar en de buurt sterker maken. Met Rabo ClubSupport biedt de Rabobank haar kennis, het netwerk en financiële ondersteuning aan clubs en verenigingen. Om deze sterker te maken, voor nu en in de toekomst. Help jij onze club het doel te behalen?
Als lid bepaal jij namelijk welke club een financiële ondersteuning ontvangt. Kortom: jouw stem is geld waard. Goed voor de club & geweldig voor de buurt.

Hoe werkt het stemmen in de app?
Door in te loggen in de Rabo-app of op de Rabobank website en via 'Zelf regelen' en vervolgens 'Mijn Lidmaatschap' kan je klikken op Rabo ClubSupport.
1. Log in en ga via 'Zelf regelen' naar 'Lidmaatschap’ en druk daarna op de knop 'ClubSupport'.
2. Druk op 'Selecteer je favoriete clubs' om vervolgens naar de deelnemers te gaan.
3. Kies minimaal drie en maximaal vijf clubs en druk dan op 'Stap 2'.
4. Verdeel vijf stemmen over de door jouw gekozen clubs.
5. Druk daarna op 'Stemmen indienen' om je stem uit te brengen.

Dit initiatief van de Rabobank ondersteunen wij van harte!

Minidraverijen: Bitloos koersen

Minidraverijen laten de toekomstige generatie pikeurs schitteren op de drafbaan. Ook in Nederland wordt deze tak van de paardensport beoefend. Maar, je hoort of leest er zelden wat over. Hoog tijd voor een interview met Ferwerter Gwen van der Lichte, die al 8 jaar lang jonge pikeurs en pony’s traint om (bitloos) te kunnen koersen op minidraverijen.

De charme van minidraverijen
Minidraverijen zijn bekend én tegelijkertijd heel onbekend. Gwen van der Lichte legt uit waar dit verschil inzit: “Binnen de drafsport kent en weet iedereen wat een minidraverij is en is het heel populair. Dit komt doordat deze altijd tussen de koersen door verreden worden. Maar, dat is nu ook net de valkuil, want als je niet uit de draf- of rensport komt dan zie je nooit een minidraverij in het echt.”

Ze vervolgt: “Het is een hele leuke sport, die in Nederland voornamelijk verreden wordt met Shetlanders. Dit is normaal een ponyras stond bekend als ‘grasmaaier’, maar het blijkt een verrekt goede sportpony te zijn. Voor publiek is het spannende van het race-element vooral heel aantrekkelijk om naar deze sport te komen kijken. Voor jonge pikeurs is de sport leuk, omdat ze naar een doel toe trainen en uiteraard ook vanwege het race-element. Het is wel zo dat kinderen die hiermee beginnen, veelal al affiniteit met de sport hebben. Dit komt doordat hun ouders of iemand anders die ze kennen in de draf- of rensport zit.”

Voorwaarden om te mogen starten
Om van start te gaan worden er aan de pony’s enkele voorwaarden gesteld. Gwen licht toe: “Pony’s met een stokmaat tot maximaal 1.30 meter mogen deelnemen. Dit mogen alleen merries of ruinen zijn, want hengsten zijn niet toegestaan. Ook pony’s jonger dan 3 jaar mogen niet deelnemen.”
Ook aan de pikeurs wordt een voorwaarde voor deelname gesteld. Dit betreft: “Een leeftijdslimiet, want pikeurs mogen vanaf 6 tot 16 jaar meedoen. Alleen in het jaar dat ze 16 worden, mogen ze nog deelnemen. Met een zweep rijden mag niet.”

Eveneens zijn er eisen gesteld aan het harnachement en het tuig. Gwen: “Er zijn lussen aan de teugels verplicht en ook is de slagriem verplicht. De slagriem is een riem, die bokken tegengaat. ”

U kunt het volledige interview van Gwen lezen via deze link