Archeologen hebben in Ferwert een vondst uit de late middeleeuwen gedaan. Bij een opgraving op een terp vonden ze een klein metalen voorwerp, dat na nader onderzoek een 'kletsievoetje' blijkt te zijn.
Een kletsie is het oud-Friese woord voor fierljepspeer, een typisch Fries wapen waarmee niet alleen de vijand werd bestreden, maar ook sloten werden overbrugd.
Hierdoor was de fierljepspeer die door Friese strijders werd gebruikt, een stuk langer dan gebruikelijk. Een kletsievoetje is het onderste deel van dit wapen en moest voorkomen dat de fierljepspeer bij het springen over sloten in de modder wegzakte, vertelt junior-archeoloog Wim van Es van ingenieursbureau MUG.
Er zijn al eerder kleine voetjes gevonden bij opgravingen in Fryslân, maar het is nog niet zo lang bekend waarvoor die dienden.
Van Es: "Zo'n honderd jaar lang dacht men dat het een reiskandelaar was, maar aan de hand van oude afbeeldingen en historische bronnen heeft een archeoloog van het Fries Museum onlangs vastgesteld dat het gaat om een wapen met een dubbele functie."
Kletsievoetjes zijn buiten Friesland nog nooit gevonden. "We gaan er dus vanuit dat dit een typisch Fries fenomeen is en tevens de oorsprong is van het fierljeppen", zo zegt Van Es. In totaal zijn nu zeven kletsievoeten bekend.
Vier daarvan zijn in het Fries Museum, twee in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Ook de kletsievoet uit Ferwert gaat daarheen.
Foto: It 'kletsievoetje' - © RTV NOF, Arodi Buitenwerf