Skip to main content
Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Stuur ons een e-mail via info@ferwertonline.nl

Noard-Fryslân Bûtendyks door Jeroen Wiersma

Gepubliceerd op: 17 juni 2024

Een eeuwenoud samenspel tussen mens en landschap in Noard-Fryslân Bûtendyks

Zaterdag 29 juni a.s. om 15.00 uur is onderzoeker en landschapsbiograaf Jeroen Wiersma te gast bij het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum waar hij een lezing houdt over het ontstaan van het landschap van Noard-Fryslân Bûtendyks. De toegang is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

Het Friese kustlandschap is gevormd door de zee. Getijdenwerking, opslibbing, erosie en afslag zijn haar gereedschappen. Ze schiep diepe geulen en liet op andere plekken zandige ruggen ontstaan. Langzaam trok ze haar terug uit het landschap, maar niet zonder iets achter te laten. Ze gaf ons een dikke laag klei, op hoge plekken los en kalkrijk en op lage plekken stug van karakter. Op de losse klei verbouwden onze voorouders generatie na generatie voedselgewassen. Grazende koeien en schapen hielden de vette weiden op de taaie klei kort en open. Na de bedijkingen veranderde het leven op de kwelders geleidelijk. Polder na polder bouwden de kustbewoners een steeds ruimere buffer tussen land en zee, en verloren daarmee meer en meer het contact met datgene wat ooit aan de basis stond. Noard-Fryslân Bûtendyks ontsnapte ternauwernood aan de voortschrijdende polderdrang. In dit unieke landschap is de zee nog altijd aanwezig en is er ruimte voor een breed palet aan biodiversiteit. Tegelijkertijd is het een waardevol cultuurlandschap met een eeuwenlange agrarische geschiedenis. Tijdens deze lezing staat de ontstaansgeschiedenis van dit unieke stukje buitendijks Friesland centraal.

Jeroen Wiersma studeerde landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte daarna als medewerker van het Kenniscentrum Landschap mee aan verschillende landschapsbiografieën. Tegenwoordig werk hij als zelfstandig landschapsbiograaf en onderzoeker aan diverse projecten met het oog op het herstel van het historische cultuurlandschap en de daarbij horende biodiversiteit. 

De lezing begint om 15.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur), de toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.
In verband met de beperkte ruimte verzoeken wij u zich van tevoren aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het contactformulier op de website. Bent u goed ter been? Dan ivm met de beperkte parkeerruimte bij het informatiecentrum graag parkeren op de bietenopslag aan de Harstawei.

Lezing Jeroen Wiersma
Locatie: Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum, Pykedyk 4, Hegebeintum
Datum: za 29 juni a.s.
Tijd: 15.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur)
Toegang: gratis
Aanmelding: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contactformulier www.terphegebeintum.nl.